INTEGRO+

INTEGRO+ is een spel dat werd ontworpen door Joke en Silke Meheus om concepten in verband met gehele getallen in te oefenen (absolute waarde, toestandsteken, tegengestelde getallen, positief geheel getal, negatief geheel getal, optellen van gehele getallen, aftrekken van gehele getallen, vermenigvuldigen van gehele getallen, ...).

De naam van het spel verwijst naar het achterliggende doel, namelijk om bewerkingen met gehele getallen op een speelse en interactieve manier aan te leren en in te oefenen. Daarom werden voor de naam van het spel letters gebruikt van de Engelse woorden voor geheel getal (INTEGeR) en bewerkingen (Operations). Dat de naam daardoor begint met de eerste letters van het woord "interactie" is een gelukkig toeval. Het plusteken is een bijkomende verwijzing naar de hoofdbewerkingen, maar is vooral bedoeld om de toevoeging van plezier en samenwerking in het aanleren van wiskundige concepten te benadrukken.


Doel van het spel


Het doel van het spel bestaat erin om een zo hoog mogelijke totaalscore te behalen. Daarvoor moeten de spelers zoveel mogelijk goede antwoorden geven op vragen (want die leveren bonuspunten op) en zo weinig foute (want die leveren strafpunten op). Tegelijk moeten ze er ook op hopen dat hun tegenspelers zoveel mogelijk foute antwoorden geven (want daardoor kunnen ze strafpunten weggeven aan hun tegenspelers, en op die manier hun eigen score verhogen) en zo weinig vragen goed beantwoorden (want daardoor moeten ze bonuspunten afstaan aan hun tegenspelers, waardoor hun eigen score verlaagt).

Er zijn verschillende varianten van het spel. In alle varianten volgen de spelers een vaste volgorde om vragen te stellen aan elkaar, maar in sommige varianten mogen de spelers kiezen aan wie ze een vraag stellen. Die variant lukt evident alleen wanneer er meer dan twee spelers zijn.

De basisversie van het spel is geschikt voor twee of meer spelers. Hierbij zijn de spelers met de klok mee aan de beurt om een vraag te stellen aan hun linkerbuur. De speler die een vraag moet beantwoorden, mag zelf kiezen hoe moeilijk die vraag zal zijn. De afspraak is dat moeilijkere vragen meer bonuspunten opleveren dan gemakkelijke vragen (wanneer ze goed worden beantwoord), maar ook meer strafpunten (wanneer ze fout worden beantwoord). Aangezien het de bedoeling is om op het einde van het spel een zo hoog mogelijk totaalscore te bekomen, is het dus belangrijk om jezelf niet te veel te overschatten.

Bij de variant waarbij spelers zelf mogen kiezen aan wie ze een vraag stellen, is het belangrijk om strategisch na te denken aan wie je een vraag zal stellen. Vraagstellers moeten immers bonuspunten afstaan voor elke goed beantwoorde vraag (waardoor hun totaalscore daalt), maar mogen strafpunten weggeven voor elke fout beantwoorde vraag (waardoor hun totaalscore stijgt). Het komt er dus op aan om goed in te schatten wie wel en wie niet het antwoord kent op de vraag.     


Begin van het spel


De vragen en antwoorden staan op vragenkaartjes en deze liggen omgekeerd op tafel. Op elk kaartje staan drie vragen, over hetzelfde onderwerp, maar in stijgende moeilijkheidsgraad. De moeilijkheidsgraad wordt aangeduid met een ster (één ster voor de gemakkelijkste vragen, twee sterren voor de vragen met een gemiddelde moeilijkheisgraad, drie sterren voor de moeilijkste vragen).

Naast vragenkaartjes zijn er ook puntenkaartjes. Deze zijn groen of rood. De groene puntenkaartjes zijn de bonuskaartjes en staan voor 1 of meer bonuspunten. De ronde puntenkaartjes zijn de strafkaartjes en staan voor 1 of meer strafpunten. 

Op elk puntenkaartje staat een getal: 1, 2 of 5. Deze getallen staan voor de waarde van het puntenkaartje. Voorbeelden: een bonuskaartje met daarop het getal 2 staat voor 2 bonuspunten, een strafkaartje met daarop het getal 5 staat voor 5 strafpunten.

Bij het begin van het spel krijgen alle spelers dertig bonuspunten, die als volgt zijn verdeeld: tien bonuskaartjes met waarde 1, vijf bonuskaartjes met waarde 2 en twee bonuskaartjes met waarde 5. Ze krijgen ook 30 strafpunten, in dezelfde verdeling als de bonuspunten. 

Het idee is dat bonuspunten voor positieve getallen staan en strafpunten voor negatieve getallen. Bij aanvang van het spel is de score van beide spelers dus 0, want ze hebben elk precies even veel bonuspunten als strafpunten. De samenvatting van de verdeling zie je in de tabel hieronder.


Het verloop van het spel


De speler die aan beurt is om een vraag te beantwoorden, mag kiezen van welk stapeltje een kaart wordt genomen, en dus hoe moeilijk de vraag zal zijn. De speler die aan beurt is om een vraag te stellen, moet een kaart omdraaien van het door de tegenspeler gekozen stapeltje.

  • Elke correct beantwoorde vraag levert een of meer bonuspunten op. Elke fout beantwoorde vraag levert een of meer strafpunten op. Hoeveel bonuspunten of strafpunten het beantwoorden van een vraag oplevert, hangt af van de moeilijkheidsgraad: 1 bonuspunt (of strafpunt) voor de gemakkelijke vragen, 2 bonuspunten (of strafpunten) voor de "gewone" vragen en 3 bonuspunten (of strafpunten) voor de moeilijke vragen.


  • © 2025 Alle rechten voorbehouden
    Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
    Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin